Vluchtelingen Oekraïne

Op 29 maart heeft een groep gemeenteleden nagedacht over de rol die wij als gemeente kunnen spelen in de hulp aan vluchtelingen. Op dit moment is het lastig om daar concrete actiepunten aan te verbinden. Er zijn wel twee coördinatoren aangesteld die contact gaan leggen met organisaties en kerken om als aanspreekpunt te kunnen dienen voor eventuele hulpvragen. De coördinatoren zullen vervolgens de concrete verzoeken en ideeën met ons als gemeente delen. Op dit moment weten we bijvoorbeeld dat De Stroming – dat is de koepel van basisscholen – op zoek is naar mensen die les willen geven aan Oekraïense kinderen; de Hartenbrigade in Giessen is op zoek naar vrijwilligers voor dagactiviteiten; en het taalloket van de Bibliotheek is op zoek naar mensen die taalles willen geven aan volwassen vluchtelingen. Voor uw vragen, maar ook met uw ideeën, kunt u altijd contact opnemen met de coördinatoren – Elli van ’t Sant en Margriet van Tilborg – via het e-mailadres:

Wat kunnen we nu doen voor Oekraïne?

Inzameling spullen
Via de organisatie Gain kunnen spullen worden ingeleverd voor Oekraïense vluchtelingen. U kunt hierbij denken aan de volgende spullen:
- winterschoenen;
- nieuw ondergoed;
- babyspullen: rompertjes, melkpoeder, flesjes en luiers;
- dekens en dekbedden (alleen éénpersoons);
- slaapzakken;
- houdbaar voedsel: conserven, olie, rijst, bloem, pasta en saus, crackers, flesjes water. Deze producten dienen minimaal twee maanden houdbaar te zijn;
- hygiëneartikelen: tandenborstels, tandpasta, zeep, maandverband, shampoo;
- paracetamol.

Op de website van hulporganisatie Gain (https://www.gainhelpt.nu/sos-ukraine) vindt u meer informatie. De spullen kunt u inleveren op onderstaande adressen:
- Voorstraat 7, Almkerk (kledingcontainer)
- Kerkstraat 19, Almkerk
- Gezetstraat 14, Andel
- Meerhoek 18, Genderen
- Nijverheidstraat 7, Giessen
- Nieuwe Es 73, Sleeuwijk
- 't Zand 14, Sleeuwijk
- Sigmondstraat 10, Werkendam
- Baarsplein 17, Woudrichem
- Bastion 2, Woudrichem

Doneer
Via de website van hulporganisatie Gain kunt u uw donatie overmaken. Voor de hieronder genoemde bedragen kan worden geregeld:
- € 70 voor een noodpakket met voedsel en hygiëneartikelen voor een gezin.
- € 600 voor een tent met een stevige vloer en bedden.
- € 5.000 voor de kosten van een hulptransport, met goederen ter waarde van ca. €50.000.

Doneer makkelijk en veilig via de site (https://www.gainhelpt.nu/sos-ukraine) met de code 58166 - SOS Ukraine
Ook is het mogelijk om een ander bedrag over te maken naar bankrekeningnummer (IBAN) NL29 ABNA 0451 6360 15 t.n.v. GAiN te Driebergen met de code 58166 - SOS Ukraine.

Kleding sorteren
De stichting Gain is een hulpactie opgestart voor Oekraïne. In het extra sorteercentrum voor hulpgoederen in Oudendijk zijn dringend extra vrijwilligers nodig die overdag willen meedraaien met kleding sorteren. Spreekt dit u of jou aan en wilt u of wil jij meewerken, neem dan contact op met de familie Van Vianen (0183 - 30 24 67).

HartenBrigade - Ontmoetingsmomenten voor mensen uit Oekraïne
Ook kunt u uw bijdrage leveren door te helpen bij de HartenBrigade in Giessen. De activiteiten van de HartenBrigade vinden plaats in De Jager aan de Parallelweg 35 in Giessen.
Iedere maandag tussen 11:00 en 14:00 uur zijn Oekraïners uit Altena welkom in de HartenJager. Elkaar ontmoeten en in eigen taal kunnen delen van zorgen en verdriet. Kosteloos worden een warme kop koffie/thee en verse maaltijdsoep geschonken met daarbij een warm praatje. Voor meer informatie, zie de website van HartenBrigade (https://www.trema.org/hartenbrigade).

Taalles Oekraïense vluchtelingen
Via Bibliotheek Altena kunt u zich aanmelden als vrijwilliger om te kijken op welke manier u zich kunt inzetten. Denk bijvoorbeeld aan het ondersteunen tijdens speciale taallessen die georganiseerd worden voor de vluchtelingen. Of aan de begeleiding van taal bij een gezin dat inmiddels in een van de dorpen onderdak gevonden heeft. Voor meer informatie en om u aan te melden, zie de website van Bibliotheek Altena (https://www.bibliotheekaltena.nl/vacatures/vrijwilliger-taalles-oekraiense-vluchtelingen.html).

Opvanglocaties
De gemeente Altena maakt twee locaties in de gemeente gereed voor opvang langer dan zes maanden. Het gaat om een gedeelte van het bedrijfspand van woningcorporatie Bazalt Wonen aan de Merwestraat/Lijnbaan in Werkendam en de voormalige slaapwinkel Swart in Rijswijk. Na het gereedmaken, dat enkele weken duurt, kunnen in Werkendam naar verwachting 60 en in Rijswijk 30 mensen worden opgevangen. Mogelijk komen hier op een later tijdstip nog andere locaties bij. Zowel voor de opvanglocatie in Rijswijk als die in Werkendam zijn vrijwilligers nodig. Hoe de coördinatie voor vrijwilligers gaat lopen is nog niet bekend. Wanneer de accommodaties/voorzieningen gereed zijn, is er de mogelijkheid om u als vrijwilliger aan te melden via de website van de gemeente Altena. Voor meer informatie, zie de website van de gemeente Altena (https://www.gemeentealtena.nl/oekraine).

Heeft u of heb jij vragen/ideeën? U kunt een mail sturen naar .